Binnen de zorgsector zien we een aantal trends die een duidelijke impact hebben op de huidige manier van werken. We merken hierbij op: hogere gezondheidskosten, ouder wordende bevolking, meer nood aan thuisverzorging, specifieke patiënt gerichte zorg met de nodige preventie, grotere vraag naar mobiliteit binnen het ziekenhuis en een andere aanpak van telehealth en telemedicine. Videoconferentie kan zeker voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt worden.
Videoconferentie wordt ook vaak gebruikt voor diverse opleidingen zoals algemene of medische bijscholing, interne opleidingen of vormingen voor persoonlijke of professionele ontwikkeling. De arts of verpleegkundige kiest zelf de locatie en het tijdstip waarop hij of zij de opleiding wenst te volgen.
Tijdens medische ingrepen en waarbij het videosignaal opgenomen wordt, kunnen deze beelden naar andere ruimtes overgebracht worden. Dit kan naar een andere operatiezaal of naar een consultatieruimte zijn, waarbij advies gevraagd wordt aan de collega-chirurg. De beelden kunnen tevens naar een aula of onderwijsruimte gestuurd worden om toelichtingen te geven over de cruciale stappen tijdens de operatie.
Videoconferentie wordt ook vaak voor het beheer van de patiëntenbewegingen binnen het operatiekwartier geïmplementeerd.
Videoconferentie maakt het mogelijk om medische gegevens, zoals hoge-resolutiebeelden, geluid of patiëntendossiers over te brengen tussen 2 of meer locaties. Wanneer verschillende medische teams moeten samenwerken, zorgt deze technologie ervoor dat alle betrokkenen steeds over de recentste gegevens van de patiënt beschikken.
Ook voor het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC) is dit een ideale technologie. Alle disciplines zijn onmiddellijk en direct betrokken bij de bespreking van de pathologie van de patiënt. Daarbij kan de arts zelf de locatie kiezen van waaruit hij deze besprekingen volgt en zo zijn verplaatsing of reistijd beperken.
"*" geeft vereiste velden aan